8 septembrie 2011

Pariul aurului



Criza economica a zguduit puternic pietele de capital in ultima perioada, iar pe acest fond aurul a avut o crestere spectaculoasa.
De-a lungul timpului aurul a ramas o investitie sigura, fiind o alternativa in vremuri de criza.

La o simpla analiza se pot observa o serie de avantaje ale unei investitii in aur in detrimentul obligatiunilor, depozitelor, fondurilor de investitii, actiunilor sau a valutelor.


  • aurul are recunoastere internationala si poate fi considerat o puternica moneda de schimb. Aurul nu poate sa devina lipsit de valoare cum se poate intampla cu o valuta (este un mijloc de pastrare a valorii).


  • aurul este o resursa limitata. Daca o valuta se poate tiparii foarte usor, pierzand din valoare (devalorizandu-se), cantitatea de aur ce poate fi exploatata la nivel global este limitata.


  • valoarea aurului nu poate fi influentata puternic de interventiile autoritatilor unui stat, in schimb valutele pot sa inregistreze deprecieri puternice (apare panica in piata). Aurul in asemenea situatii poate sa aiba un trend pozitiv (prezinta siguranta, stabilitate).


  • cotatiile valutelor sau actiunilor sunt instabile in perioade "tulburi" economic contrar aurului, care poate sa fie o alternativa sigura pentru investitori in a-si proteja capitalul.


  • evolutia pretului aurului este generata de cerere si oferta si pe termen lung va exista cerere datorita calitatilor esentiale ale sale (mijloc de plasare a valorii).


Din punct de vedere speculativ, aurul nu este o alternativa "forte" deoarece fluctuatiile sunt moderate in comparatie cu cele ale actiunilor, dar daca aruncam o privire la istoria evolutiei aurului putem observa o puternica crestere pe cand valutele au inregistrat deprecieri (devalorizari) considerabile.

Daca in anul 1900, uncia de aur valora 52,70 dolari, anul acesta, aurul a atins o cotatie istorica de 1920,10 dolari uncia (6 septembrie 2011).

Au existat si exista voci care spun ca aurul a crescut prea mult de-a lungul timpului, dar pe termen lung sunt motive solide ca acesta sa se aprecieze in continuare.

Evolutia rezervei de aur a Romaniei
Romania, in anul 1900 avea 0,5 tone de aur in rezerva de stat, dublandu-si cantitatea in urmatori ani, ajungand in 1905 la 22,5 tone.

In perioada 1915-1920, Romania a predat tezaurul Rusiei, rezerva de aur ramanand la mai putin de 2 tone. In urmatorii ani rezerva a inceput sa se refaca atingand in 1925, cantitatea de 73 tone.
In anul 194o, rezerva de aur a Ronaniei a atins maxime de 139,88 tone, situand astfel tara noastra pe locul 12 in lume.

In 1973, cand Romania a devenit membra a Fondului Monetar International, detinea o rezerva de 71 tone de aur, valoarea crescand constant pana in 1985, cand a atins 119 tone.
Rezervele de aur ale BNR au crescut constant atingand in aceste momente 103,7 tone, adica 10% din rezerva internationala. Aceste valori situeaza Romania pe locul 33 in lume din punct de vedere al rezervei de aur.

Pe termen lung, aurul este un pariu castigat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu